4 Φεβρουαρίου 2016

Δερματοθώρακας Εχέτλαιος (Μαραθώνας)




Δερματοθωρακας ΕχετλαιοςΣτην κατασκευή σύνθετων θωράκων, ως οργανικό υπόστρωμα αντί υφασμάτων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προϊόντα της βυρσοδεψίας, κοινώς δέρματα. Κατάλληλα επεξεργασμένα δέρματα διαφορετικών διαμετρημάτων και σκληρότητας μπορούν να αντικαταστήσουν τα υφασμάτινα μέρη των θωράκων προσφέροντας παρόμοια πλεονεκτήματα. Ο θώρακας «Εχέτλαιος» αποτελεί μια σύνθετη οργανική κατασκευή που διατηρεί όλα τα τυπικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του τύπου «Λινοθώρακα» χωρίς ωστόσο να έχει χρησιμοποιηθεί υφασμάτινος παράγοντας ως κύριο συστατικό. Το πάνω μέρος του Θώρακα αποτελείται από δερμάτινο υπόστρωμα πάχους 10 χιλιοστών στον οποίο έχουν στερεωθεί με πριτσίνια χάλκινες φολίδες ορθογώνιου σχήματος. Στις απολήξεις των δύο μπροστινών επωμίδων βρίσκονται διακοσμητικοί μπρούτζινοι όφεις, ενώ 2 κρίκοι στερεωμένοι σε χάλκινες πλάκες χρησιμεύουν ως σημεία ασφάλισης των επωμίδων με την βοήθεια δερμάτινων κορδονιών.


Ο δερμάτινος κορμός στον οριζόντιο άξονα έχει επενδυθεί με χάλκινες ορθογώνιες πλάκες δύο χιλιοστών στερεωμένες κάθε μία με ισάριθμα πριτσίνια τοποθετημένα σε αντισυμμετρικούς γωνιακούς άξονες. Η περιοχή του στήθους θωρακίζεται επαρκώς από μια χάλκινη πλάκα με δύο τριγωνικά ημιπλακίδια αριστερά και δεξιά της βάσης της. Ο μηχανισμός ασφάλισης – απασφάλισης του θώρακα αποτελείται από τέσσερα ζεύγη κρίκων οι οποίοι κρατούν στην δεξιά πλευρά ενωμένα τα δύο άκρα του θώρακα με την βοήθεια κορδονιών.
Οι πτέρυγες είναι διπλής στρώσεως και αποτελούνται εξολοκλήρου από δερμάτινες λωρίδες διαμετρήματος 10 χιλιοστών σε αλληλοεπικάλυψη. Οι λωρίδες έχουν εμποτιστεί σε φυσικό κερί έτσι ώστε να επιβραδύνεται η αποσάθρωση τους από τις καιρικές συνθήκες πχ. νερό. Μια διακεκομμένη σε τέσσερα μέρη ζώνη επενδυμένη με χάλκινες φολίδες προστατεύει περιμετρικά το σημείο ένωσης των πτερύγων με το κυρίως κορμό του θώρακα. Το ολικό βάρος του δερματοθώρακα ανέρχεται στα 14 κιλά και είναι εμπνευσμένος από την μυθική μορφή του ημίθεου Εχέτλαιου η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική για την νικητήρια έκβαση της μάχης του Μαραθώνα. Διακρίνεται για την κομψότητα του και το μυστηριακό χαρακτήρα του.
































Φωτογραφία: Mark. A.Geranios
Χώρος:Η στατική φωτογράφιση των έργων πραγματοποιήθηκε στο πολυχώρο "ΚΕΛΑΡΙ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ"