Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων




   Ένα από τα παράδοξα της νεοελληνικής πραγματικότητας, είναι κι η άποψη κατά την οποία, 
"οι αρχαίοι 'Ελληνες δεν είχαν σπουδαία τεχνολογία και πως οι Ρωμαίοι ήταν μεγάλοι τεχνικοί".

   Ο αντικειμενικός μελετητής της ελληνικής ιστορίας όμως, παρατηρεί ότι οι αρχαίοι έλληνες, ήταν λαός τόσο πολύ στραμμένος στην τεχνολογία, ώστε από τα βάθη των αιώνων, την είχαν ήδη προβάλει, στο μυθοθρησκευτικό επίπεδο. 





   Ο Προμηθεϊκός μύθος, είναι καταλυτικής σημασίας, εν προκειμένω(Πλάτωνος "Προταγόρα", 321 c): Ο Προμηθέας, παρατηρεί ότι το νεοδημηούργητο ον "άνθρωπος, είναι γυμνό, ξυπόλητο, άοπλο, άστεγο και σπεύδει να διορθώσει αυτό το σφάλμα της δημιουργίας, προσφέροντας στον άνθρωπο... "έντεχνον σοφία", δηλαδή τεχνογνωσία και "πύρ", δηλαδή ενέργεια. Έτσι γεννήθηκε η τεχνολογία, την επόμενη μέρα κιόλας της Δημιουργίας !












Τέτοια αντίληψη, περί τεχνολογίας, έχει αυτός ο λαός !!!


   Γι΄αυτό, άλλωστε, είχε και θεό μηχανικό(τον Ήφαιστο) και μυθικά ρομπότ, όπως ο Τάλως, ο οποίος περιδιάβαζε ταχύτατα όλη την Κρήτη κι έριχνε βράχους θεόρατους, πάνω στα πλοία των εχθρών.





Ένας τέτοιος λαός, ήταν λοιπόν ανοιγμένος, 
προς τις μηχανικές κατασκευές, από πολύ νωρίς. 


   Γύρω στον 6 αιώνα π.Χ. μία καινούργια δραστηριότητα αρχίζει να διαποτίζει την εμπειρική τεχνολογία, η Επιστήμη. Χάρις σ΄αυτήν, η τεχνική καινοτομία θα γίνει ευχερέστερη κι η τεχνολογία παραγωγικότερη. Ο Θαλής ο Μιλήσιος, εφαρμόζει τα μαθηματικά του, στο μεγάλο χωματουργικό έργο εκτροπής του Αλιός ποταμού(Ηρόδοτος Ι, 70). Το ίδιο κάνει και ο Πυθαγόρας, όταν χάρις στην αριθμοποίηση της μουσικής κλίμακας, διευκολύνει την κατασκευή μουσικών οργάνων. Αυτήν ακριβώς την επιστημονική στροφή της ελληνικής τεχνικής, επισημαίνει κι ο Βιρτούριος (1ος αι. μ.Χ.), όταν μας βεβαιώνει πως: " οι Έλληνες κληροδότησαν στις επόμενες γενεές, πολλές μηχανές επινοημένες και κατασκευασμένες, με βάση τους αριθμούς και του φυσικούς νόμους"

 Τώρα, χάρις την τεχνολογία, κατασκευάζονται κι ακριβή μετρητικά όργανα : Διόπτρες, Χωροβάτες, Οδόμετρα, Αστρολάβοι, Υδραυλικά ωρολόγια, Ζυγοί ακριβείας... που θα είναι το "αντί δώρον" της τεχνολογίας, προς την ζωογόνα επιστήμη.