4 Φεβρουαρίου 2016

Ολομεταλλικός Λινοθώρακας με μπρούτζινες ανωφερείς και κατωφερείς φολίδες
Βαρεως τυπου ολομεταλλικου λινοθωρακα με μπρουτζινες αναφερεις και κατωφερης φολιδεςΑνακατασκευή λινοθώρακα βαρέως τύπου εμπνευσμένη από ζωγραφική απεικόνιση του 5ου π.Χ αιώνα. Αποτελείται από περίπου 2000 σφυρηλατημένες μπρούτζινες φολίδες στερεωμένες κατάλληλα σε υπόστρωμα λινού υφάσματος. Οι επωμίδες, ο κορμός όσο και οι πτέρυγες έχουν επενδυθεί εξ’ολοκλήρου με μεταλλικά ελάσματα προσφέροντας πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας. Χαρακτηριστική κατασκευαστική ιδιομορφία είναι η φορά των φολίδων του κύριου κορμού καθώς αυτές ξεδιπλώνονται από κάτω προς τα πάνω. Η διάταξη αυτή εικάζεται πως πρόσφερε καλύτερη προστασία σε χτυπήματα εισερχόμενα από χαμηλά, γεγονός που ενισχύει την άποψη πως τέτοιου είδους πανοπλίες προορίζονταν συνήθως για ιππείς. Το βάρος ανέρχεται στα 14 κ. και συγκρατείται στο σώμα με την βοήθεια τεσσάρων σημείων πρόσδεσης αποτελούμενων από χάλκινους κρίκους και δερμάτινους ιμάντες. Ακόμη μία κατασκευαστική καινοτομία είναι ο μηχανισμός ασφάλισης–απασφάλισης των επωμίδων με την ύπαρξη ενός μονάχα κρίκου στο μέσο της κοιλιακής χώρας.
Για περισσότερη προστασία της περιοχής του θώρακα ο οπλίτης φέρει φολιδωτό κολάρο αποτελούμενο από 400 περίπου μπρούτζινες φολίδες. Το εξάρτημα αυτό ασφαλίζει με δερμάτινο λουρί στο πίσω μέρος του λαιμού με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμποδίζει τις όποιες κινήσεις του κεφαλιού.


Τα υποδήματα («εκδρομίδες») είναι κατασκευασμένα εξ’ολοκλήρου από δέρμα και σε αυτήν την έκδοση καλύπτουν σχεδόν όλο το μήκος των κνημίδων προσφέροντας υποτυπώδη προστασία από πλήγματα αλλά και διατηρώντας τη θερμοκρασία των κάτω άκρων σε επίπεδα άνεσης. Το πέλμα έχει πάχος περίπου 1,5 εκ. και στην εξωτερική του πλευρά φέρει σιδερένιες κεφαλές για καλύτερη πρόσφυση στα πεδία των μαχών. Τα υποδήματα ασφαλίζουν με την βοήθεια δερμάτινων κορδονιών και ζευγάρια θηλιών.
Η ξύλινη θήκη του ξίφους είναι αναρτημένη με δερμάτινο τελαμώνα στο αριστερό μέρος του κορμού του οπλίτη. Φέρει διακόσμηση από μπρούτζινο ρόδακα και ξύλινη περίτεχνη απόληξη, δερμάτινη εξωτερική επένδυση για προστασία του ξύλου και καλύτερη εφαρμογή λαβής.