19 Δεκεμβρίου 2014

Οι Κάβειροι της Σαμοθράκης: οι " Ιερείς του Πυρός"

Πριν από τους Δώδεκα Θεούς... επικρατούσε μία μυστηριακή θρησκεία, που συγκέντρωνε τη λατρεία της στις Φυσικές Δυνάμεις. Οι τότε άνθρωποι, ήταν ίσως τυχεροί, αφού γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν τόσο ισχυρές δυνάμεις και λάτρευαν σαν θεούς, τους σοφούς γεννήτορες τους, οι οποίοι τους είχαν αποκαλύψει τις μυστικές φόρμουλες των κοσμικών δυνάμεων. Τα ονόματα των θεών αυτών ξεχάστηκαν και μόνο μερικοί τίτλοι, που τους αποδίδονταν, έχουν διασωθεί.



Μερικά όμως στοιχεία πέρασαν στα " αρχαία μυστήρια των Ελλήνων " κι άλλων λαών. Ένα γενικό όνομα γι΄αυτούς είναι Κάβειροι. Στην Ελλάδα, η Σαμοθράκη, "το ιερό νησί", ήταν αφιερωμένο σ΄αυτούς και εκεί τελούνταν τα μυστήρια τους και στις Θήβες ο Ιαπετός και ο γιος του Άτλας, εγκαθίδρυσαν ανάλογα μυστήρια. Η Χεβρών και η Πέργαμος, ήταν επίσης αφιερωμένες σ΄αυτούς. 

Όπως προαναφέρθηκε, τα αληθινά ονόματα των Καβείρων δεν διασώθηκαν, αν και τους αποδίδονταν πολυάριθμα επίθετα, που δηλώνουν ίσως ορισμένες όψεις τους. Συμφωνα με μία εκδοχή, η λέξη "Κάβειροι", προέρχεται από το ρήμα "καίω" και "ιερός", οπότε Κάβειροι σημαίνει " Ιερείς του Πυρός " .



Τα μυστήρια της Σαμοθράκης, λέγεται πως τα εισήγαγε για πρώτη φορά, ένας Κάβειρος από την Λήμνο, με το όνομα "Αθάμας". Αυτός ο Αθάμας, ήταν ένας από τους Αυτόχθονους, τους γεννημένους από τα σπλάχνα της γης. Στη Λήμνο μυήθηκε στη λατρεία του Ήφαιστου και πηγαίνοντας στη Σαμοθράκη, ίδρυσε "ιερά πυρά", σε επτά ξεχωριστά μέρη του νησιού. 


Αργότερα, ο Δάρδαλος ο Αρκάδας, μετέφερε αγάλματα των Καβείρων στη Σαμοθράκη και μαζί με τον αδελφό του Ιασίωνα, αναβίωσαν εκεί τα μυστήρια. 

Πολλοί συγγραφείς, ταυτίζουν εκείνους τους αρχέγονους Καβείρους, με τους Τιτάνες που ήταν επτά : Κρόνος, Ιαπετός, Υπερίωνας, Κρείος, Κοίος, Ωκεανός και Φόρκυς. Αλλά κι οι "Αλήτες" των αρχαίων ήταν επίσης επτά και συμβόλιζαν τους επτά ιερούς πλανήτες. Αυτοί οι "Αλήτες", ταυτίζονταν με τους Κάβειρους. Έτσι, οι Κάβειροι σαν Τιτάνες, αντιπροσώπευαν τις επτά κοσμικές δυνάμεις, τις οποίες χειρίζονταν στη Γη. Οι δυνάμεις τους, χρησιμοποιήθηκαν, για τη διανοητική εξέλιξη των ανθρώπων του πλανήτη μας, αλλά υπήρξε και κακή χρήση. Οι λάτρεις της σκοτεινής όψης, χρησιμοποιούσαν τις ίδιες δυνάμεις και επιζητούσαν την εύνοια των Καβείρων. Σαν αποτέλεσμα, είχαμε το μεγάλο πόλεμο στην Αντλαντίδα και την επακόλουθη καταβύθισή της, κάτω από τα νερά του ωκεανού. 

Αργότερα οι Κάβειροι θεωρήθηκαν σαν τέσσερις και τα ονόματα αυτών, ή μάλλον οι τίτλοι τους, ηταν : η Αξίερος,  η Αξιόκερσα, ο Αξιόκερσος και ο Καδμίλος. Πίστευαν πως αυτοί οι τέσσερις ήταν η Δήμητρα, η Περσεφόνη, Ο Πλούτωνας κι ο Ερμής. Οι Κάβειροι, είναι οι θεοί των τεσσάρων στοιχείων και οι τέσσερις φύλακες του Κόσμου(στα τέσσερα σημεία του Ορίζοντα). Οπωσδήποτε αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα σώματα του ανθρώπου : Φυσικό, Συναισθηματικό, Νοητικό που μαζί με την προσωπικότητα ή Εγώ, αποτελούν την τετράδα.



Τους τέσσερις Κάβειρους, αντικατέστησαν οι Διόσκουροι(Γιοι του Δία δηλαδή, ο Πολυδεύκης και ο Κάστορας) που συμβολίζουν τους δύο πόλους, τον ουράνιο και τον γήινο. Όταν αυτοί αποκλίνουν πέρα από ένα ορισμένο όριο, δημιουργούνται γεωλογικές αναστατώσεις και καταβύθιση των ηπείρων. Επίσης, αντιπροσωπεύουν τις δυνάμεις του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού. Η ίδια η Σαμοθράκη, λεγόταν παλιά Ηλεκτρία και λέγεται πως οι ιερείς των Καβείριων, γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν τη δύναμη του μαγνητισμού και ότι θεράπευαν με μαγνητικές δαχτυλήθρες, όπως οι Ιδαίοι Δάκτυλοι. 

Μετά την θέση των Διόσκουρων, πήραν δυο άλλοι θεοί, ο Δίας και ο Βάκχος και παριστάνονταν μυστηριακά, με ένα σύμπλεγμα ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ο άνδρας στεκόταν όρθιος και η γυναίκα μπροστά του, αλλά ανάποδα, στηριζόμενη στο κεφάλι της. 

Όταν ο Καμβύσης μπήκε στο ναό των Καβείρων, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα γέλια του, όταν είδε το σ΄ύμπλεγμα αυτό, κι αυτό διότι δεν ήταν μυημένος. Ο Δίας κι ο Βάκχος εδώ, ή το σύμπλεγμα του ανδρός και της γυναλικας, παριστάνουν το γήινο βόρειο και νότιο πόλο και όλα όσα σχετίζονται με το μαγνητικό πεδίο της Γης και με τα αποτελέσματά του πάνω στον πλανήτη. 

Αν κι η θρησκεία των μεγάλων και δυνατών θεών έχει αποδυναμώσει στο πέρας του χρόνου, έπειτα από τις γνωστές λεηλασίες και καταδυνάστευση εισερχόμενων στοιχείων, ιδεολογίας και προσώπων, εν τούτις τα αρχαία ελληνικά μυστήρια, δεν σταμάτησαν ποτέ να τελούνται κι ας θέλουν ορισμένοι να το πρεσβεύουν αυτό, μέχρι τις μέρες μας.