25 Νοεμβρίου 2014

Αποδεικνύοντας το Πυθαγόρειο Θεώρημα - καλλιγραφικές απεικονίσεις




Μια πρωτότυπη έκθεση με τίτλο: «Αποδεικνύοντας το Πυθαγόρειο Θεώρημα – Καλλιγραφικές απεικονίσεις του Παύλου Μωραΐτη», παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου. 

Πρόκειται για μια έκθεση μαθηματικών χειρογράφων που δημιουργήθηκαν με αφορμή την απόδειξη του Πυθαγορείου θεωρήματος από διάφορους μελετητές από όλο τον κόσμο.

Χειρόγραφο του Παύλου Μωραΐτη που δημιουργήθηκε με αφορμή
 την απόδειξη του Πυθαγορείου θεωρήματος.


Ο Παύλος Μωραΐτης (1937-2010), ένας Αλεξανδρινός καλλιγράφος μελετητής, κατά τη διάρκεια της ζωής του απεικόνισε με ύφος που παραπέμπει, σε κλασικά χειρόγραφα, περισσότερες από 140, από τις 400 περίπου, καταγεγραμμένες αποδείξεις του θεωρήματος.

Στην  έκθεση θα παρουσιαστούν επίσης χειρόγραφα, που έχουν να κάνουν με την Αίγυπτο, την αρχαία Ελλάδα, τα μαθηματικά, την αστρονομία και την επιστήμη γενικότερα. Τα χειρόγραφα έχουν ζωγραφιστεί σε διάστημα 20 ετών σε βαμβακερό χαρτί με τη χρήση πληθώρας υλικών. 

Στόχος του καλλιγράφου ήταν, να κάνει ελκυστικά τα θέματα των μαθηματικών και της επιστήμης ώστε να γίνουν πηγές έμπνευσης για: σπουδαστές, εκπαιδευτικούς αλλά και το πλατύ κοινό.

Η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης, περιλαμβάνει μια επιλογή από 99 αυθεντικά χειρόγραφα και το εργαστήριο του καλλιτέχνη

Θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2015, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ θα πλαισιωθεί από μαθήματα καλλιγραφίας, για παιδιά και ξεναγήσεις για σχολεία.

πηγή: Ίδρυμα Ευγενίδου
                Λ. Συγγρού 387, 
 Παλ. Φάληρο (είσοδος από Πεντέλης 11). 

   E-mail: admin@eugenfound.edu.gr
               Τηλ: 210 9469600.