25 Νοεμβρίου 2014

Ανάγκη παρέμβασης της Ε.Ε με θεσμικές πρωτοβουλίες, για τη αποτροπή της παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών θησαυρών της Ελλάδος και την προώθηση του επαναπατρισμού τους, ζήτησε ο Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Τασούλας
Σήμερα, στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, που συνήλθε στις Βρυξέλλες, είχε θέμα τη συμβολή του πολιτισμού, στην Ανάπτυξη.

Ο υπουργός ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας Γάλλο πολίτη, που χθες επέστρεψε στην Ελλάδα, αγγείο, στο επίσημο Συμβούλιο των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ανάφερε πως: "Προσφάτως έλαβε στα χέρια, μέσω του διπλωματικού σάκου από τη Μασσαλία, το άνω τμήμα ενός πήλινου αμφορέα με λεπτές διακοσμήσεις στο σώμα του, το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα, ένας Γάλλος πολίτης, κάτοικος Μασσαλίας, 90 ετών και τον οποίο είχε ανακαλύψει και οικειοποιηθεί ο ίδιος, προ 40 ετών κολυμπώντας σε Κρητική ακρογιαλιά. Ο 90χρονος Γάλλος, προσήλθε αυτοβούλως στο ελληνικό προξενείο της Μασσαλίας και δήλωσε ότι θέλει να επιστρέψει το αρχαίο αντικείμενο, που είχε στην κατοχή του εδώ και 40 χρόνια, επηρεασμένος από το κλίμα της εποχής. 


«Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και για το μεγάλο αυτό σκοπό», συνέχισε ο Κ. Τασούλας, «οφείλουμε ως ΕΕ να ενισχύουμε συνεχώς τις θεσμικές μας πρωτοβουλίες».
 
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη συμβολή του πολιτισμού στην οικονομική ανάπτυξη, λέγοντας τα εξής: «Στην παρούσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία η οικονομική κρίση έχει πλήξει τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αίτημα για ανάπτυξη γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στην κρίση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής "Ευρώπη 2020", για μια βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς που θα βασίζεται στη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Η αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού, δεν έχει πλήρως αναγνωρισθεί στις στρατηγικές και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη και για τον λόγο αυτό χρειάζεται να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή τη δυναμική του, κάτι το οποίο αποτέλεσε πρωταρχικό μέλημα και της Ελληνικής Προεδρίας το περασμένο εξάμηνο, με τη διοργάνωση αντίστοιχων συνεδρίων και την έκδοση Συμπερασμάτων για την πολιτιστική κληρονομιά ως στρατηγικό πόρο για μια βιώσιμη Ευρώπη».
 
Καταλήγοντας ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι: «o πολιτισμός και συγκεκριμένα η πολιτιστική κληρονομιά, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, μέσω στοχευμένων δράσεων που αποσκοπούν στην ανάπλαση του αστικού τοπίου, στην αναζωογόνηση απομακρυσμένων αγροτικών και νησιωτικών περιοχών, στο πλαίσιο μιας πιο ισορροπημένης σχέσης μεταξύ ανάπτυξης και σεβασμού στο περιβάλλον».

Το επίσημο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 
είχε θέμα τη συμβολή του πολιτισμού στην Ανάπτυξη και προήδρευσε ο ιταλός υπουργός Ντάριο Φραντσεσκίνι.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ