14 Νοεμβρίου 2014

"Αρίων" Ο φτερωτός ίππος, με την ανθρώπινη φωνή.





Αρίων
   Κάποτε η Θεά Δήμητρα, για να ξεφύγει το επίμονο, ερωτικό κυνηγητό του Ποσειδώνα, μεταμορφώθηκε σε φοράδα και κρύφτηκε ανάμεσα σε κοπάδι αλόγων. Ο Ποσειδώνας όμως την αναγνώρισε και μεταμορφωμένος σε επιβήτορα, κατάφερε να ενωθεί μαζί της.

     Από την ένωση αυτή της Δήμητρας και του Ποσειδώνα, γεννήθηκε μία κόρη, η Δέσποινα, το όνομα της οποίας αποκαλυπτόταν στα Ελευσίνια Μυστήρια, μόνο στους μύστες.


    Επίσης γεννήθηκε κι ο Αρίων, από αυτήν την ένωση. Ένας ίππος με μαύρη  ή ξανθή χαίτη, με ένα από τα πόδια του ανθρώπινο κι ανθρώπινη φωνή. Φημίζονταν πως ξεπερνούσε σε ταχύτητα, ακόμη και τον άνεμο. 


     Η Θεά Δήμητρα, οργίστηκε τόσο από το συμβάν, ώστε στην περιοχή εκείνη την λάτρευαν ως "Δήμητρα Ερινύς" κι επειδή αμέσως μετά λούστηκε στα νερά του ποταμού   Λάδωνα, έλαβε και το προσωνύμιο "Λουσία".


    Κατ΄ άλλη εκδοχή, ο Αρίων ήταν γιος του Ζέφυρου και μιας από τις Άρπυιες και ανατράφηκε από τις Νηρηΐδες Νύμφες. Ως τόπος γέννησής του θεωρούνταν η Θέλπουσα της Αρκαδίας που απεικονίζεται σε νομίσματα και αγγεία της πόλης αυτής. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση γεννήθηκε στην Αττική, τη στιγμή που ο Ποσειδώνας κτυπούσε το βράχο με την τρίαινά του.

Αρίων
Νόμισμα αρχαίας Θέλπουσας

    Τον Αρίωνα ή Αρείωνα ίππο,  χρησιμοποίησε πρώτος ο Ποσειδώνας, τον οποίο αργότερα δώρησε στον μυθικό ήρωα της Αλιάρτου τον Κοπρέα. Ο Κοπρέας με τη σειρά του τον δώρησε στον Ηρακλή, που τον χρησιμοποίησε σε ιπποδρομίες στις Παγασσές, όπου εκεί νίκησε τον Κύκνο

   Άλλη εκδοχή αναφέρει ότι, ο Αρίωνας ίππος ανήκε στον Αρκάδα Όγκο απ' όπου τον παρέλαβε ο Ηρακλής, όταν πολεμούσε εναντίον των Ηλείων. Τέλος ον Ηρακλής τον χάρισε στον βασιλιά του Άργους Άδραστο, που χάρις στη ταχύτητά του. σώθηκε κατά την εκστρατεία των Επτά κατά των Θηβών, φέρνοντάς τον πίσω στην Αθήνα.

    Ο μυθικός Αρίωνας ίππος, αποτέλεσε για την  Ελληνική μυθολογία,  την ιδεατή ανθρώπινη ανάγκη, αλλά και την αξία της γρήγορης λήθης, επί παντός οδυνηρού συμβάντος, προκειμένου ο άνθρωπος να συνεχίζει να δημιουργεί.
  

Ἵππιος Ποσειδῶν, φυσικῶς φασι,  διὰ τὸ λέγειν τὸν ποιητήν· αἵθ' ἁλὸς ἵπποι ἀνδράσι γίγνονται
      ἢ 
κατὰ τὸν μῦθον,  ὅτι ἵππους ἐγέννησε Ποσειδῶν,  Ἀρίωνα Σκύφιον Πήγασον