14 Νοεμβρίου 2014

10 πληροφορίες, για τους σπόρους φυτών, που σοκάρουν !
    Η απώλεια παραδοσιακών ποικιλιών και η επακόλουθη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας προς όφελος εταιρειών που μονοπωλούν και κατασκευάζουν νέους σπόρους, αποτελούν τις πιο σημαντικές απειλές που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Συγκεκριμένα, 73% της αγοράς των σπόρων, παγκοσμίως, διακινούνται από 10 μεγάλες εταιρίες, όπως σημείωσε η κ. Λίνα Λασηθιωτάκη από τον Demeter.
  Ο καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Δημήτρης Μπιλάλης ανέφερε πως η Ινδία, η Κίνα, η Αφρική και η Αμερική είναι οι περιοχές, όπου η διαχείριση σπόρων ακολουθεί τις αρχές της αγοράς και όχι της βιοηθικής και της επιστήμης.


«Όποιος ελέγχει τον σπόρο, 
ελέγχει την τροφή, 
και κατ΄επέκταση τον άνθρωπο»


10 πληροφορίες για τους σπόρους που σοκάρουν

1. Το 75% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, έχει χαθεί τα τελευταία 100 χρόνια. 

2. Το 95% των σπόρων λαχανικών, ελέγχεται από πέντε (5) εταιρίες σε όλο το κόσμο. 

3. Περισσότερα από 7.000 είδη έχουν χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την ιστορία του κόσμου, για την τροφή του ανθρώπου και των ζώων. Πλέον μόνο (30) τριάντα καλλιεργήσιμα είδη αποτελούν το κορμό της διατροφής μας και το 90% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά. 

4. Μόνο τρία είδη (ρύζι, σιτάρι και καλαμπόκι) περιέχονται σε τρόφιμα που αποτελούν, σχεδόν το μισό της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου. 

5. Στην ΕΕ οι τιμές των σπόρων έχουν αυξηθεί ραγδαία (κατά μέσο όρο +30,2%) στο διάστημα από 2000-2008. 

6. Το καλαμπόκι, που μαζί με τη σόγια αποτελούν μεγάλο ποσοστό για ανθρώπινες αλλά και ζωικές τροφές, καλλιεργείται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, κατά το 85% τουλάχιστον στην Αμερική. 

7. Η παραγωγή γενετικά τροποποιημένης σόγιας στην Αμερική, έφθανε το 2007, το 91%. 

8. Η Ευρώπη δεν επιτρέπει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στις καλλιέργειες. 'Εμμεσα όμως τρυπώνουν στη καθημερινή μας διατροφή, μέσω των βρώσιμων ζώων που καταναλώνουν τέτοιες ζωοτροφές. 

9. Δέκα μεγάλες εταιρίες παγκοσμίως, διακινούν το 75% της αγοράς σπόρων. 

10. Η Ελλάδα, αν και θεωρείται από τις πλουσιότερες χώρες σε βιοποικιλότητα και γενετικό υλικό, υστερούμε στη παραγωγή και εξαγωγή σπόρων.  


Από παλιά οι άνθρωποι φύλαγαν σπόρους και τους αντάλλαζαν μεταξύ τους, μία πρακτική που τώρα πια γίνεται από λίγους. . .