Υπάρχει ένας περίεργος Εβραϊκός μύθος για τον Μεγαλέξανδρο.
Η ιστορία ξεκινά αφότου ο διάσημος Έλληνας κατακτητής γνώρισε τον Εβραίο Αρχιερέα, έκανε θυσίες στον θεό των Εβραίων και τούς επέτρεψε να ζήσουν ειρηνικά, σύμφωνα με τα δικά τους αρχαία έθιμα. Είτε ο μύθος αληθεύει είτε όχι, η ιστορία αυτή εμφανίζεται στα γραπτά του ιστορικού Ιώσηπου, που έζησε το πρώτο αιώνα, σύμφωνα με την εβραϊκή μέτρηση, ενώ συναντάται και στη Ραββίνικη λογοτεχνία.
Όπως αποδείχθηκε, ο μύθος έχει αποτυπωθεί και σε περίτεχνα ψηφιδωτά, τα οποία έχουν συντηρηθεί εκπληκτικά. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ από το 2012, διεξάγουν συστηματικά ανασκαφές στο αρχαίο Χουκόκ στο Ισραήλ. Τότε είχε αρχίσει να διακρίνεται ένα μέρος από το μοναδικής αξίας περίτεχνο μωσαϊκό εντός μιας συναγωγής 1500 ετών. Πριν από μερικές ημέρες, οι αρχαιολόγοι έφτασαν και στο σημείο όπου διακρίνεται ο αρχαίος Ελληνας στρατηλάτης.
Η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής Jodi Magness δήλωσε ότι αν το ψηφιδωτό απεικονίζει πραγματικά τον Μεγαλέξανδρο, θα είναι η πρώτη απεικόνιση μιας μη βιβλικής ιστορίας, που βρέθηκε ποτέ σε ιερό τόπο λατρείας των Εβραίων. Τα ευρήματα πάντως, μέχρι στιγμής, συγκλίνουν στον Μεγαλέξανδρο.
Το πολύχρωμο ψηφιδωτό δάπεδο απεικονίζει τη συνάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον αρχιερέα, καθώς και άλλες ανθρώπινες φιγούρες, αλλά και μορφές ζώων, κυρίως ελεφάντων. Και όπως αναφέρει η Magness, οι ελέφαντες παραπέμπουν άμεσα στα στρατεύματα του Μακεδόνα βασιλιά, καθώς το συγκεκριμένο άγριο ζώο συνδέθηκε με τις μάχες που έδωσαν οι Μακεδόνες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους στην Ασία (Μάχη στον Υδάσπη Ποταμό εναντίον του βασιλιά Πώρου, 326 μ.Χ).
«Είναι πολύ πιθανό το ψηφιδωτό να απεικονίζει έναν εβραϊκό μύθο για τη συνάντηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με έναν εβραίο αρχιερέα», δήλωσε η επικεφαλής αρχαιολόγος.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των μοναδικής αξίας ψηφιδωτών που έχουν ανακαλυφθεί στο σημείο, ένα απεικονίζει τη μορφή του Σαμψών.
Η Magness μίλησε για «μοναδικές ανακαλύψεις», υπογραμμίζοντας ότι οι εικόνες στα ψηφιδωτά «δείχνουν το υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής ποιότητας, ενώ τα μοτίβα που έχουν βρεθεί είναι τα πρώτα αυτού του είδους που εμφανίζονται σε αρχαία συναγωγή».