19 Ιανουαρίου 2015

"Οι Νόμοι του Μίνωα": Οι εντολές που έδωσε ο Δίας στον Μίνωα, γραμμένες πάνω σε πλάκες χαλκού(τις οποίες κρατούσε και φύλαγε ο Τάλως), τέχνασμα το οποίο αντέγραψε - "έκλεψε" ο Μωυσής, παρουσιάζοντας τις 10 εντολές του θεού των Εβραίων.




Ο Μίνωας, γιος του Δία και της Ευρώπης, ο πρώτος βασιλιάς του αρχαίου ελληνικού κόσμου, ήταν από τους πλέον σοφούς, που θέσπισε νόμους και μάλιστα περιβεβλημένους με θεϊκή εντολή.

Παράσταση από νόμισμα της Κνωσού 280 π.Χ. στην οποία εικονίζεται ο Μίνωας
να κάθεται πάνω σε μία σχηματική απεικόνιση λαβύρινθου,
κρατώντας στο τεντωμένο του χέρι την Νίκη.


"Οι δε τα μυθώδη πάντα περιαιρούντες εκ της ιστορίας πεπλάσθαι φασίν υπό του Νόμα τον περί της Ηγερίας λόγον, ίνα ράον αυτώ προσέχωσιν οι τα θεία δεδιότες και προθύμως δέχωνται τούς υπ´ αυτού τιθεμένους νόμους, ως παρά θεών κομιζομένους.  Λαβείν δε αυτόν την τούτων μίμησιν αποφαίνουσιν εκ των Ελληνικών παραδειγμάτων ζηλωτήν γενόμενον της τε Μίνω του Κρητός και της Λυκούργου του Λακεδαιμονίου σοφίας ..."
(Διονύσου Αλικαρνασέως Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας Λόγος Β’ LXI. 1-2)


"Ο Μίνωας, που ήταν ο μεγαλύτερος των αδελφών(Ραδάμανθη και Σαρπηδόνα), έγινε βασιλιάς του νησιού και ίδρυσε σ’ αυτό αρκετές πόλεις, με γνωστότερες την Κνωσό, Φαιστό και Κυδωνία. Ο ίδιος θέσπισε και αρκετούς νόμους για τους Κρήτες, προσποιούμενος ότι τους έλαβε από τον πατέρα του το Δία με τον οποίο συνομιλούσε μέσα σε κάποια σπηλιά(Ιδαίον Άντρον). Απέκτησε, επίσης, μεγάλη ναυτική δύναμη, κυρίευσε τα περισσότερα νησιά κι έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας… Κτήσασθαι δε (Μίνωα) και δύναμιν ναυτικήν μεγάλην και των νήσων τας πλείστας καταστρέψασθαι και πρώτον των Ελλήνων θαλαττοκρατήσαι "  
(Διόδωρος Σικελιώτης 5, 78 και 79) 



Ο θρόνος του Μίνωα στην Κνωσό.Εκατέρωθεν του θρόνου, αναπαριστάται το  διπλό Έψιλον "϶ϵ"


Ο σοφός λοιπόν Μίνωας, επειδή γνώριζε το μεγάλο σεβασμό που έτρεφαν για τους θεούς τους, οι Μινωίτες, είχε οργανώσει για τον σκοπό αυτό, ένα είδος μυστηριακής τελετής, ώστε να τους πείσει, ότι οι νόμοι  και οι αποφάσεις του ήταν θεόσταλτες. Με τον τρόπο αυτό μετέθετε την τυχόν δυσαρέσκεια των υπηκόων του, για τις αποφάσεις του, στους θεούς. 

Το τέχνασμα του Μίνωα βλέπουμε να επαναλαμβάνεται μερικές εκατοντάδες χρόνια αργότερα, περί το 1300 π.χ. από τον Μωυσή, όταν συνάντησε δήθεν τον Θεό στο όρος Σινά. 

Όπως μας λέει ο Όμηρος, ο Μίνωας κάθε εννέα χρόνια (αφού ετοίμαζε το επόμενο εννεαετές πρόγραμμά του), ξεκινούσε από την Κνωσό και μέσω της Ιεράς Οδού, συνοδευόμενος από πλήθος Μινωιτών, που ήταν ιερείς, μύστες, όργανα της εξουσίας και απλοί πολίτες, για να μεταβεί στο Ιδαίον Άντρον. Το Ιδαίον Άντρον είναι ένα σπήλαιο σε υψόμετρο 1.500 μέτρων στο όρος Ίδη (Ψηλορείτης).

"Ιδαίον Άντρον" : Tο Iερό σπήλαιο των Kρητών που απέκτησε πανελλήνια φήμη και έγινε σπουδαίο κέντρο λατρείας και τόπος μύησης, βρίσκεται στην δυτική πλευρά του οροπεδίου της Nίδας,στην ρίζα της απότομης πλαγιάς σε υψόμετρο 1538 μέτρα.

Eδώ κατά την παράδοση γεννήθηκε ο Δίας,
κάτω από τους ήχους των τυμπάνων και των χορών των Iδαίων Δακτύλων.


Ανεβαίνοντας το όρος, μετά από κοπιαστική πορεία αρκετών χιλιομέτρων, η πομπή σταματούσε στην θέση Ζώμινθος, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, όπου υπήρχε επιβλητικό οικοδόμημα, που ήταν πιθανώς ο χώρος όπου ο Μίνωας και η ακολουθία του προετοιμάζονταν για την τελική φάση της τελετής. 

Τελικός προορισμός της πομπής το σπήλαιο Ιδαίον Άντρον. Δεν γνωρίζουμε πόσες μέρες κρατούσαν οι τελετές και τον τρόπο διεξαγωγής των. Στο σπήλαιο ο Μίνωας εισέρχονταν μόνος του, όπου εκεί υποτίθεται συναντούσε τον πατέρα του τον Δία, που του έδινε τις εντολές του.




Οι εντολές που έδωσε ο Ζευς στον Μίνωα

Ο Μινωικός πολιτισμός, στηρίχτηκε πάνω στις εντολές που έδωσε ο Δίας στο βασιλιά Μίνωα ,στο όρος Ιδη. Αυτές τις εντολές λοιπόν τις γνωρίζουν λίγοι άνθρωποι. Οι περισσότεροι γνωρίζουνε τις 10 εντολές του Μωυσή. 


Οι εντολές αυτές λοιπόν, είναι εντολές συνείδησης, δεν είναι εντολές απαγόρευσης.
  1. Η πρώτη εντολή λοιπόν που έδωσε ο Δίας στον βασιλιά Μίνωα και στηρίχτηκε ο Μινωικός πολιτισμός είναι η Δικαιοσύνη.
  2. Η δεύτερη εντολή είναι το Κάλλος
  3. Η τρίτη εντολή είναι ο Πλούτος
  4. Η τέταρτη εντολή είναι η Ισχύς
  5. Η πέμπτη εντολή είναι η Φρόνηση
  6. Η έκτη εντολή είναι η Ανδρεία 
  7. Η έβδομη εντολή είναι η Σωφροσύνη
  8. Και η όγδοη εντολή είναι η Υγεία