17 Δεκεμβρίου 2014

Δημήτρης Σταθόπουλος, ένας παγκοσμίου βεληνεκούς αγγειογράφος, μιλάει, για τα αγγεία και τους αρχαίους Έλληνες.


Δημήτρης Σταθόπουλοςείναι ένας καλλιτέχνης που κατάφερε να ζωγραφίσει τα αγγεία, όπως τα έκαναν οι αρχαίοι 'Ελληνες. 


Ένας μεγάλος καλλιτέχνης, ένας σπουδαίος άνθρωπος. 
Η κλασική παιδεία, η βαθιά γνώση του αντικειμένου, αλλά και το πηγαίο ταλέντο, τον έχουν καταξιώσει στο παγκόσμιο στερέωμα της αγγειογραφίας.

Θεωρείται κορυφαίος και έργα του βρίσκονται στις προθήκες πολλών μουσείων, ως πιστά αντίγραφα αρχαιοελληνικών αγγείων. Όπως είπε και ο Πάνος Βαλαβάνης, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: « Μετά από πολύχρονες έρευνες και εύστοχα πειράματα κατόρθωσε να εμφυσήσει ζωή στα αρχαία αγγεία και βγάζοντας τα από τη μουσειακή απαγόρευση του «μην εγγίζετε» να μας τα ξαναδώσει κυριολεκτικά στα χέρια, ζωντανά δείγματα αισθητικής αξίας, αλλά και λειτουργικότητας».


Τα αρχαία ελληνικά αγγεία, παρ’ όλο που αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα τέχνης, ήταν κατασκευασμένα κυρίως για να υπηρετούν τις πρακτικές ανάγκες των ανθρώπων της εποχής. Μ’ αυτά οι άνδρες σέρβιραν κρασί και έπιναν στα συμπόσια τους, σ’ αυτά μετέφεραν το αρωματικό τους λάδι ή φύλαγαν τα κοσμήματα τους οι γυναίκες. Ακόμα αγγεία τοποθετούσαν στους τάφους ως κτερίσματα για τους νεκρούς ή τα ανέθεταν στα ιερά, γεμάτα με προσφορές, για να εκφράσουν μιαν ευχή ή τις ευχαριστίες προς τους θεούς.





Μία συζήτηση με τον κύριο Σταθόπουλο, 
είναι πραγματικά ένα ταξίδι στη γνώση. 

Μαθαίνεις για τη χρησιμότητα των αγγείων στην αρχαιότητα. «Ο ψημένος πηλός, είναι το πλέον διαχρονικό υλικό που μπόρεσε να κατασκευάσει ο άνθρωπος μέχρι σήμερα, που βρισκόμαστε στη διαστημική εποχή. Ότι το καταξιώνει η φωτιά, τρομερά δύσκολα μπορεί να το φθείρει ο χρόνος. Για αυτό ύστερα από χιλιάδες χρόνια, ξεθάβουμε αγγεία και φαίνονται καινούργια. Τα βγάζουμε μέσα από τη θάλασσα και με το που θα τα ξεπλύνουμε με υδροχλωρικά οξέα, ξαναγυαλίζουν και γίνονται καινούργια», σημειώνει ο κύριος Σταθόπουλος.



Μεγάλη συζήτηση έγινε, για τα αγγεία που χρισημοποιούσαν οι αρχαίοι για το κρασί. Εκεί μαθαίνουμε υπέροχα πράγματα. Όπως μας λέει ο κύριος Σταθόπουλος: « Οι αρχαίοι έπιναν το κρασί νερωμένο. Ελεγαν στον οινοχόο κεράννυμι, που σημαίνει ανακάτεψε και από εκεί βγήκε η έκφραση κέρνα μας, και κατά επέκταση η λέξη κέρασμα»



Σε αυτό το βίντεο, «ταξιδεύουμε» στον υπέροχο κόσμο της αρχαιοελληνικής αγγειογραφίας, με «καπετάνιο» τον Δημήτρη Σταθόπουλο. 
Δείτε το ! ! ! 




    πηγή: the toc