7 Δεκεμβρίου 2014

Πυθαγόρας: Η Μουσική των Αριθμών


Η άποψη του Πυθαγόρα ότι ο κόσμος βασιζόταν σε νούμερα ήταν κάτι που δεν είχε ειπωθεί από κανέναν πριν. Υπήρχαν κάποιοι θρησκευτικοί μύθοι, αλλά κανείς δεν είχε δώσει μια εξήγηση για τον κόσμο. Ο κόσμος ήταν μια αφηρημένη, θεωρητική αντίληψη. Άλλοι Έλληνες έλεγαν ότι ο κόσμος ήταν από νερό ή φωτιά. Οι αριθμοί δεν βρίσκονταν μέσα στον κόσμο. Φαίνονταν να είναι έξω από τον φυσικό κόσμο. Γι' αυτό, για τον Πυθαγόρα, ήταν κάτι ιερό και μυστηριώδες.

Για τον Πυθαγόρα, οι αριθμοί είχαν σχεδόν μαγική δύναμη. Κι επειδή έκρυβαν το μυστικό του σύμπαντος, ήταν η ουσία του κόσμου. Κι επειδή είμαστε παιδιά του Πυθαγόρα διαποτισμένα από το δικό του τρόπο σκέψης, είναι αδύνατο να φανταστούμε τον εαυτό μας σ' έναν κόσμο όπου δεν υπάρχουν οι θεωρίες του Πυθαγόρα.

Σύμφωνα μ' έναν μύθο, ο Πυθαγόρας περνούσε από έναν σιδηρουργό όταν σκέφτηκε ότι οι νότες από το σφυρί πάνω στο αμόνι διέφεραν ανάλογα με το μέγεθος του σφυριού. Όταν επέστρεψε σπίτι του, το δοκίμασε με χορδές και συμπέρανε ότι, αν ήταν αριθμητικές οι μουσικές νότες, ίσως να ήταν και ο κόσμος.
Ντοκιμαντέρ
Το εξαιρετικό αυτό Ντοκιμαντέρ απέσπασε σπουδαία διεθνή βραβεία. Εξετάζει την προσφορά του Πυθαγόρα και του Πλάτωνα και κυρίως την καθοριστική τους επίδραση στο σύγχρονο κόσμο: στη σκέψη, στα κτίρια, στην οργάνωση της κοινωνίας μας. Γυρισμένο στη Σάμο, στην Αθήνα, στη Νότια Ιταλία, στην Κεντρική Ευρώπη και στην Αμερική, μας ταξιδεύει στην μεγαλύτερη περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος. Μάθετε πως ανακάλυψαν οι αρχαίοι την ουσία της μουσικής , μέσα από την ουσία της πραγματικότητας, τα μαθηματικά.






 ϶ϵ Λυκαιών ϶ϵ
Διάβασε περισσότερα εδώ