14 Δεκεμβρίου 2014

Σύκα... Η τροφή των αρχαίων Ελλήνων Ολυμπιονικών.




Σύκα: φρέσκα ή αποξηραμένα, για το έντερο, την αναιμία, την οστεοπόρωση, την πίεση, τον διαβήτη και την λίμπιντο.

Στην αρχαιότητα, το σύκο αποτελούσε τροφή ύψιστης διατροφικής σημασίας. 
Η εξαγωγή του φρούτου απαγορευόταν, για να προστατευθεί η ποικιλία.


H θρεπτική τους αξία είχε αναγνωριστεί από τους αρχαίους Έλληνες, αιώνες πριν από την επιστημονική κοινότητα, καθώς φρέσκο ή αποξηραμένο, μαζί με την ανάλατη ελιά, τα φρούτα και το σκόρδο, υπήρξαν τα "αναβολικά" των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες, στην περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας.







Σήμερα τα σύκα (φρέσκα), είναι ιδιαίτερα ευπαθή κατά την μεταφορά τους μετά τη συγκομιδή, γι’ αυτό και ως επί το πλείστον κόβονται άγουρα και πρώιμα. Το γεγονός αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα άνοστα και απρόσιτα στους περισσότερους καταναλωτές. Ο μόνος εύκολος και πρακτικός τρόπος να απολαύσει κανείς όλο το χρόνο σύκα, είναι να τα καταναλώσει ως αποξηραμένα.
Θα πρέπει να μαζεύονται σε στάδιο τέλειας ωρίμανσης, μετά την τοποθέτηση διχτυών στο ύψος των τελευταίων κλαδιών της συκιάς. Αυτή η πρωτότυπη και μοναδική διαδικασία συλλογής των σύκων, γίνεται από πολύ λίγους και εξαιρετικούς παραγωγούς.




Τα σύκα αποτελούν την καλύτερη φυτική πηγή ασβεστίου και φυτικών ινών. O Αμερικανικός Σύλλογος Διατροφής έχει καθορίσει ότι το αποξηραμένο σύκο είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο σε σχέση με τις ανθρώπινες ανάγκες.
Περιέχουν φυσικά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά σε μικρότερες ποσότητες. Από αυτά ξεχωρίζουν τα αντιoξειδωτικά συστατικά, τη βιταμίνη C, τα φλαβονοειδή και τις πολυφαινόλες. Συνεπώς τα σύκα είναι πασίγνωστα για τις υπακτικές και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Τέλος, ο σίδηρος, ο φώσφορος και το φυλλικό οξύ μπορούν να προσληφθούν από τα σύκα σε ικανοποιητικές ποσότητες.


Το διατροφικό προφίλ του σύκου φαίνεται στον παρακάτω πίνακα
Μια μέση ημερήσια κατανάλωση 100g / περίπου 5 σύκα περιέχει:
                                                                                                                                         
Σάκχαρα
55-60 g
Φώσφορος
163 mg
Πρωτεΐνες
4 g
Μαγνήσιο
91,5 mg
Λιπίδια
0g
Κάλιο
138 mg
Φυτικές Ίνες
6,7 g
Βιταμίνη Α
80 I.U.
Χοληστερόλη
0 mg
Βιταμίνη Β1
0,073 mg
Ασβέστιο
186 mg
Βιταμίνη Β2
0,072 mg
Σίδηρος
4,2 mg
Ενέργεια
217 kcal



Ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό
Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου και σε όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

Καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση σύκων θα πρέπει να είναι τα άτομα που έχουν γαστρεντερικές παθήσεις, λόγω των σπόριων που περιέχουν. Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και έτσι πρέπει να αποφεύγονται.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα σύκα, περιέχοντας σημαντικές ποσότητες σιδήρου και φυλλικού οξέος, αποτελούν πολύ καλή επιλογή για άτομα με αναιμία, για γυναίκες κατά τη διάρκεια της αδιαθεσίας, για τις εγκύους και τις θηλάζουσες.
Σίγουρα λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του το σύκο βοηθά στη βελτίωση της υγείας του δέρματος, ενώ λόγω της υπακτικής του δράσης μπορεί να φανεί χρήσιμο σε άτομα δυσκοίλια ή σε άτομα με αιμορροΐδες.


Καρδιαγγειακή υγεία
Τα σύκα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες νατρίου και πολύ υψηλές ποσότητες καλίου και μαγνησίου, με αποτέλεσμα να βοηθούν πολύ στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην αποφυγή της υπέρτασης. Η αυξημένη συγκέντρωση φυτικών ινών εξάλλου ευνοεί τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των σύκων, όπως η βιταμίνη C, ελέγχουν τις συγκεντρώσεις των ελευθέρων ριζών αποτρέποντας την ανάπτυξη της αθηροσκλήρυνσης. Ο συνδυασμός των παραπάνω βοηθά στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.


Οστική πυκνότητα και «όπλο» κατά του καρκίνου
Το ασβέστιο σε συνδυασμό με το κάλιο (το οποίο αποτρέπει την αποβολή ασβεστίου μέσω της διούρησης) επάγουν την καλή οστική πυκνότητα και δύναμη, ενώ προστατεύουν από την εμφάνιση οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας. Τα σύκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να βοηθήσουν άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά ή με σοβαρή δυσανεξία λακτόζης. Μεγάλο μέρος της μελέτης έχει επικεντρωθεί και στα πλεονεκτήματα για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του στήθους.


Έλεγχος ινσουλίνης και βάρους
μόνο το φρούτο, αλλά και τα φύλλα της συκιάς, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης σε άτομα που ακολουθούν αγωγή ινσουλίνης.
Το φρούτο όσο και το εκχύλισμα φύλλων συκιάς χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια μαζί με τα γεύματα διαβητικών με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης.
Παρότι τα σύκα περιέχουν αρκετή γλυκόζη, η μοναδική περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες τα καθιστά απαραίτητα σε προγράμματα απώλειας βάρους.

Τα αποξηραμένα σύκα ενδείκνυνται τις κρύες νύχτες του χειμώνα για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Αυτή που δρα ευεργετικά στον ερεθισμένο λαιμό, είναι η κολλώδης ουσία τους, η οποία όταν αναμιγνύεται με το νερό, διογκώνεται, και γίνεται «ασπίδα» απέναντι στον πόνο και τον ερεθισμό.




Βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή
Τα σύκα αποτελούν ένα φυσικό… αφροδισιακό. Το σύκο επιδρά στο ορμονικό σύστημα και απελευθερώνει τη διάθεση για σεξ.

                                       




Αποξηραμένα σύκα-Διατροφική αξία
Η ιδιαιτερότητα των σύκων όσον αφορά τη διατροφική τους αξία , είναι η πλούσια περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των ξηρών σύκων σε ασβέστιο μπορούν να καλύψουν το 17% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τον οργανισμό μας.
Αυτό που καθιστά τα αποξηραμένα σύκα ως ένα από τα ιδανικά σνακ για την καθημερινή διατροφή είναι η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λίπη και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες που δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι και έτσι βοηθούν στην απώλεια βάρους. Τα αποξηραμένα σύκα είναι καλές πηγές βιταμινών (βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β 6, βιταμίνη C, βιταμίνη E).

     Η θρεπτική τους αξία ανά 100γρ είναι : 


Ενέργεια:         
1040 Kj / 240 kcal
Πρωτεΐνες
 3.6 gr
Υδατάνθρακες- Σάκχαρα
 52.9 gr
Λίπη - Kορεσμένα:  
1.6 gr
Φυτικές ίνες:  
10.6 gr
Νάτριο:            
0.07 gr






9 λόγοι για να τρώμε αποξηραμένα σύκα:


1. Προωθούν την αλκαλικότητα
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της κατανάλωσης αποξηραμένων σύκων είναι η προσφορά τους στη διατήρηση του αλκαλικού περιβάλλοντος στον οργανισμό και τη μείωση της οξύτητας σε αυτόν, που με τη σειρά της οδηγεί σε πλήθος φλεγμονών. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι κάποια αποξηραμένα φρούτα ενισχύουν την ανάπτυξη φλεγμονών στο σώμα, αλλά τα σύκα είναι η εξαίρεση σε αυτό. Η διατήρηση της αλκαλικότητας του σώματος είναι σημαντική καθώς προάγει την ενέργεια και τη γενική υγεία του οργανισμού.

2. Ωφελούν την ορμονική λειτουργία
Στοιχεία που βρίσκονται στα προϊόντα καθαρισμού, στο περιβάλλον και στα φυτοφάρμακα συσσωρεύονται και δημιουργούν πρόβλημα στις ενδοκρινολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Τα ξερά σύκα είναι μια από τις λίγες τροφές που μάχονται αυτά τα βλαβερά στοιχεία και βοηθούν στην ομαλή λειτουργία των ορμονών. Κάντε καθημερινή συνήθεια να τρώτε για πρωινό 3-4 ξερά σύκα μαζί με λίγη βρώμη ή κινόα και θα βοηθήσετε αποτελεσματικά στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού σας.

3. Καθαρίζουν
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα σύκα, απορροφούν το νερό, τα περιττά στοιχεία, τη χοληστερίνη και το τοξικό λίπος που βρίσκονται στον οργανισμό και βοηθούν στην αποβολή τους από αυτόν, ενισχύοντας ενεργά, τη λειτουργία του εντέρου.
Τα σύκα άλλωστε, είναι τα ξηρά φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ τα σπόρια τους είναι το πιο δυνατό τους όπλο, στον καθαρισμό του οργανισμού.

4. Έχουν ασβέστιο
Δεν το περιμένατε ότι τα ξερά σύκα έχουν ασβέστιο, αλλά έχουν και μάλιστα περισσότερο από το γάλα. Το ασβέστιο είναι απαιτούμενο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως είναι η υγεία των νυχιών, η δύναμη των οστών και η ηρεμιστική δράση στα νεύρα.

5. Χαμηλά ποσοστά φρουκτόζης
Η δυσπεψία της φρουκτόζης είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα σήμερα και κάνει πολύ κόσμο να μην μπορεί να φάει τα περισσότερα από τα φρούτα, ενώ η δυσκολία χώνεψης της φρουκτόζης οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην αδυναμία του συκωτιού να διαχειριστεί μεγάλη ποσότητα αυτής, ανά φορά. Η χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη των ξερών σύκων, τα κάνει καλή εναλλακτική όσων αντιμετωπίζουν τη σχετική μορφή δυσπεψίας.

6. Περιέχουν κάλιο
Όλα τα φρούτα είναι καλές πηγές του καλίου και τα σύκα είναι μια από τις καλύτερες. Το κάλιο κάνει καλό στην αρτηριακή πίεση και ενισχύει την υγεία των συνδέσμων. Η έλλειψη καλίου συχνά οδηγεί σε μυικές κράμπες, πονοκεφάλους και αδιακαιολόγητη ένταση και άγχος. Μισή κούπα αποξηραμένα σύκα προσφέρουν 300 mg πολύτιμου καλίου.

7. Έχουν μαγνήσιο
Τα σύκα είναι επίσης πλούσια πηγή μαγνήσιου, το οποίο με τη σειρά του είναι σημαντικό για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των οστών. Το μαγνήσιο είναι απαιτούμενο για την αρτηριακή πίεση, το μεταβολισμό και τη διατήρηση της συγκέντρωσης και ηρεμίας του ατόμου. Μισή κούπα ξερά σύκα περιέχουν το 10% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης μαγνησίου.

8. Και σίδηρο
Τα σύκα, εκτός από τα πολύτιμα μαγνήσιο και κάλιο περιέχουν και σίδηρο. Μισή κούπα από αυτά, έχει το 10% της προτεινόμενης ημερήσιας δόσης, ενώ μαζί με τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες, είναι τα ξερά φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτό το στοιχείο.
Τρώτε κάθε πρωί μαζί με τα δημητριακά σας αποξηραμένο σύκο ή καλύτερα έχετε πάντα στην τσάντα σας για τις φορές που θα πεινάσετε, αλλά δεν θα έχετε την ευκαιρία να φάτε κάτι σωστό και δυναμωτικό.

9. Έχουν λίγες θερμίδες
Τα σύκα είναι τα ξερά φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες, ενώ παραμένουν χορταστικά εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γι’ αυτό και δεν θα έχετε την παρόρμηση να φάτε περισσότερα από αυτά που όντως χρειάζεστε για να ικανοποιηθεί η πείνα σας. Κουβαλάτε πάντα μαζί σας μερικά ξηρά σύκα και θα το εκτιμήσετε και εσείς και η παρέα σας όταν θα θερίζει η πείνα και δεν θα υπάρχει ταβέρνα στον ορίζοντα.

πηγή: medlabnews/ briefingnews/ enallaktikidrasi