19 Νοεμβρίου 2014

Παραγωγικές και λατρευτικές δραστηριότητες στο Κοντοπήγαδο.




  Τα ευρήματα από τις  ανασκαφές που πραγματοποίησε η Αρχαιολογική Υπηρεσία στη θέση Κοντοπήγαδο της ευρύτερης περιοχής «Τράχωνες» του δήμου Αλίμου, θα παρουσιάσει σε ομιλία της η Επίτιμη Προϊσταμένη Αρχαιολογικών Χώρων Κωνσταντίνα Καζά-Παπαγεωργίου, κατά τη 2η φετινή συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου.

  Όπως μας ενημερώνει σχετικά η κα Καζά-Παπαγεωργίου: 
«Το Κοντοπήγαδο βρίσκεται 5 χλμ. νότια της Ακροπόλεως των Αθηνών, έχοντας ως κύριο σημείο αναφοράς έναν χαμηλό λόφο, αρχικού ύψους 6 μ. πάνω από την παλαιά οδό Βουλιαγμένης. Αν και το μεγαλύτερο τμήμα του λόφου κατεδαφίστηκε από τη διάνοιξη της νέας οδού το 1936 και τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Βουλιαγμένης το 1964, επί και πέριξ αυτού είχε διαπιστωθεί προϊστορική κατοίκηση ήδη από τη δεκαετία του 1960».



 Με σωστικές δε ανασκαφές, από το 1986 έως το 2000, σε τρία οικόπεδα στο άμεσο περιβάλλον του λόφου, ήρθαν στο φως δύο μυκηναϊκά συγκροτήματα (Ι και ΙI) επί αντίστοιχων πρωτοελλαδικών. Στον ίδιο άξονα, 300 μ. νοτιότερα του λόφου, στο χώρο του σταθμού του ΜΕΤΡΟ «Άλιμος», αποκαλύφθηκε το 2006-2008 εκτεταμένη εργαστηριακή εγκατάσταση (συγκρότημα ΙΙΙ), επίσης Μυκηναϊκής εποχής».


  Βάσει των κατά χώραν κινητών ευρημάτων, αλλά και πλήθους άλλων που είχαν απορριφθεί σε πηγάδια και αποθέτες και βάσει των ιδιαίτερων κατασκευών που αποκαλύφθηκαν κυρίως στο συγκρότημα Ι, προκύπτει ότι στο Κοντοπήγαδο διεξάγονταν ποικίλες δραστηριότητες παραγωγικού και λατρευτικού χαρακτήρα από μεγάλο αριθμό ατόμων.

 Τα συγκροτήματα του Κοντοπήγαδου φαίνεται ότι συνδέονταν, από πολύ νωρίς, με την κεντρική εξουσία των Αθηνών που έδρευε στην Ακρόπολη, ως ειδικές μονάδες κατεργασίας και μεταποίησης πρώτων υλών και παραγωγής προϊόντων, όπως για παράδειγμα ήταν τα παντός είδους κεραμικά προϊόντα. 



Ισχυρές έμμεσες ενδείξεις και ευρήματα από τις ανασκαφές στο Κοντοπήγαδο υποδηλώνουν επίσης δραστηριότητες που σχετίζονται με τη νηματουργία και την υφαντική, των οποίων προηγούνταν η κατεργασία των αναγκαίων πρώτων υλών.


Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί 
την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19:00, 
στο Αμφιθέατρο Α. Αργυριάδη 
(Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30).


Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο

 Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο, είναι συνάντηση αρχαιολόγων και φοιτητών, με σκοπό την παρουσίαση και συζήτηση, του εν εξελίξει ή πρόσφατου έργου – ερευνών πεδίου και μελετών, στον τομέα των Μυκηναϊκών σπουδών. Οι παρουσιάσεις του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου έχουν τη μορφή 45λεπτων εισηγήσεων μετά από τις οποίες ακολουθεί συζήτηση.

Οργανωτική Επιτροπή: 
Νάγια Πολυχρονάκου - Σγουρίτσα,  Ιφιγένεια Τουρναβίτου,  Αιμιλία Μπάνου, 
Χαρίκλεια Μπρεκουλάκη.