25 Οκτωβρίου 2014

25 Οκτωβρίου 1909 έρχεται στο φως, το ελληνικό παρελθόν της Ισπανίας.

  Στις 24 Οκτωβρίου 1909, στο Empuries(Εμπούριες) Ισπανίας.
Η σκαπάνη του συνεργειου ανασκαφών, με πρωτο επικεφαλη των εργασιών την Έμιλι Γκάντια(Emili Gandia), ""χτύπησε" πάνω σ΄ένα μεγάλο κομμάτι μάρμαρο.

  Έιναι ο Ασκληπιόςο θεός της ιατρικής, που έρχεται ξανά στο φως, έπειτα από αιώνες, για να διηγηθεί και ν΄αποδείξει ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας της Καταλονίας ! ! ! 
 Το Εμπόριονήταν αρχαία ελληνική αποικία που ιδρύθηκε το 600 π.Χ. από Φωκαείς της Μασσαλίας. Είναι μία από τις πολλές αποικίες που ίδρυσαν οι αρχαίοι Έλληνες στα παράλια της Μεσογείου.  Βρίσκεται στην Ισπανία, στην αυτόνομη περιοχή της Καταλονίας, περίπου 140 χλμ. βόρεια της Βαρκελώνης και 35 χλμ. από τα Γαλλικά σύνορα. Αποτελεί το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ισπανίας.

  Από την αρχαία πολιτεία έχει ανασκαφεί μόνο το 25%. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει τρία τμήματα: την Παλαιόπολη (αρχαία ελληνική πόλη), τη Νεάπολη (ελληνο-ιβηρική πόλη) και τη Ρωμαϊκή πόλη.

 Οι ανασκαφές στο χώρο ξεκίνησαν το 1908. Το 1909 βρέθηκε το άγαλμα του Ασκληπιού που αποτελεί και το σύμβολο της πόλης. Στο χώρο όπου βρέθηκε υπήρχε το Ασκληπιείο, το  θεραπευτικό ιερό της πόλης. 


Στον αρχαιολογικό χώρο έχει τοποθετηθεί  ένα αντίγραφο του αγάλματος. Το πρωτότυπο, που έχει ύψος 2 μ., βρίσκεται στο μουσείο του αρχαιολογικού χώρου. Το άγαλμα κατασκευάστηκε στη Δήλο, το μισό από πεντελικό και το μισό από παριανό μάρμαρο.


   
   Σώζονται επίσης, ερείπια του αρχαίου τείχους που αποτελούνταν από τεράστιους ογκόλιθους και θυμίζει τα κυκλώπεια τείχη των Μυκηνών. Η χρονολόγηση τα ανάγει στον 2ο αι. π.Χ. Κατασκευάστηκαν από υλικά παλαιότερης ελληνικής οχύρωσης (4ος αι. π.Χ.) και από μεγάλες ποσότητες ασβεστόλιθου. Η οχύρωση της πόλης περιελάμβανε δύο μεγάλους τετράγωνους πύργους από τους οποίους σήμερα σώζονται μόνο κάποια ερείπια.


Εκτός από τα παραπάνω ο επισκέπτης μπορεί να δει την Αγορά, τη Στοά, το ιερό του Σέραπι Δία, τις δεξαμενές, τα εργαστήρια επεξεργασίας αλατιού και το κυματοθραύστη στην παραλία. Ο κυματοθραύστης, δεν σκεπάστηκε ποτέ, αλλά ήταν όλους αυτούς τους αιώνες ορατός. Κατασκευάστηκε περίπου το 1ο αι. μ.Χ.  Έχει μήκος 82 μ., πάχος 6 μ. και ύψος 6,50 μ.


  
Στη νέα πόλη βρέθηκαν επίσης, το 1912 μεταλλικά τμήματα ενός όπλου  της ελληνιστικής εποχής. Με βάση τις περιγραφές αρχαίων κειμένων, έγινε συναρμολόγηση του όπλου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές βολές με θετικά αποτελέσματα.