5 Φεβρουαρίου 2016

Μεταλλική φαρέτρα σύνθετης κατασκευής




Αρκετοί είναι οι τύποι φαρετρών της Ύστερης Αρχαϊκής και Κλασσικής περιόδου του Ελληνικού κόσμου που μπορεί κάποιος να εντοπίσει ερευνώντας προσεκτικά τα διασωθέντα αρχαιολογικά καλλιτεχνικά ευρήματα πχ. αγγεία κλπ.

Η εν λόγω φαρέτρα είναι μια απαιτητική και πολύπλοκη ανακατασκευή που βασίστηκε σε αγγειογραφία της Κλασσικής περιόδου. Αποτελείται από μεταλλικά και οργανικά στοιχεία συνδυασμένα μεταξύ τους με έναν μοναδικό τρόπο. Στο εμπρόσθιο μέρος βρίσκεται ένα χάλκινο έλασμα ορθογώνιας διατομής διακοσμημένο με ευμεγέθη έκτυπο έλικα και δύο μπρούτζινα διακοσμητικά επιθέματα με μορφή ελαφιών που παραπέμπουν εμφανέστατα σε σκυθική τέχνη. Στο άνω μέρος, κατά τον οριζόντιο άξονα, συναντούμε μία δερμάτινη προσαρμογή σε μορφή χτένας η οποία χρησιμεύει για την υποτυπώδη προστασία των φτερωτών μερών των στελέχους των βελών. 


Τα πλάγια τοιχώματα είναι κατασκευασμένα από χονδρό δέρμα μαύρου χρώματος το οποίο στηρίζεται με πριτσίνια στο μεταλλικό σκελετό της φαρέτρας. Το πίσω μέρος είναι καλυμμένο με περίπου 200 μπρούτζινες φολίδες οι οποίες φέρουν στην μέση νεύρωση, οι φολίδες είναι στερεωμένες σε ανθεκτική δερμάτινη βάση στερεωμένη κατάλληλα στον μεταλλικό σκελετό της θήκης. Η κάτω απόληξη της θήκης που αναπαύονται οι αιχμές των βελών είναι περιμετρικά μεταλλική. Η ανάρτηση της από το σώμα του τοξότη επιτυγχάνεται με δερμάτινο τελαμώνα που δένεται σε ειδικές εξωτερικές μεταλλικές θηλιές στο σώμα της φαρέτρας. Η θήκη λόγω των μεταλλικών στοιχείων της δύναται να χρησιμοποιηθεί και ως ένα είδος ασπίδας από τον τοξότη. Το ύψος της είναι 65 εκατοστά ενώ το βάρος ανέρχεται στα 5 κιλά.





























Φωτογραφία: Mark. A.Geranios
Χώρος: Η στατική φωτογράφιση των έργων πραγματοποιήθηκε στο πολυχώρο "ΚΕΛΑΡΙ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ"