27 Νοεμβρίου 2014

Ο Τιτάνας, Ωκεανός.




Ο Ωκεανός, ο μεγαλύτερος γιος του Ουρανού και της Γαίας, ο ισχυρότερος των δώδεκα Τιτάνων και Τιτανίδων, βασίλεψε στο υγρό στοιχείο. Ο Ωκεανός ήταν η κοινή πηγή «ἑξ ἦσπερ πάντες ποταμοί καί πᾶσα θάλασσα καί πᾶσαι κρῆναι και φρείατα μακράν νάουσιν» (Ομ. Ιλ. Φ. 196), ο πανταχόθεν περιρρέων την γη μέγας και ευρύς ποταμός, του οποίου τα ρεύματα επανερχόμενα στο σημείο εκ του οποίου ξεκίνησαν (αψόρροος), εξακολουθούσαν την αδιάκοπτη ροή τους, χωρίς να έχουν ούτε πηγές ούτε εκβολές. Ήταν ένας τεράστιος ποταμός που κυλούσε γύρω από την ολοστρόγγυλη Γη και άπλωνε το σώμα του σ' όλα τα σημεία του ορίζοντα. 

Όλοι τον ζήλευαν για την περίσσια δύναμή του και μονομαχούσαν συχνά για την υπεροχή. 
Όσες φορές προσπάθησε να βιάσει την Ήρα, ο Δίας την προστάτευε και την έσωζε.


Ωκεανός και Τηθυς


Ο Ωκεανός, ήταν η προσωποποίηση του νερού και ζευγάρωσε με τη Τηθύ, τη μικρότερη από τις Τιτανίδες, η οποία προστάτευε το υγρό στοιχείο και προσωποποιούσε τη γόνιμη θηλυκή θεότητα της θάλασσας. Μαζί της έκανε απογόνους, όλες τις θεότητες των ποταμών, της θάλασσας και των πηγών. Οι δυο τους ήτανε τόσο καρπεροί, που από την υπερπαραγωγή υδάτινων στοιχείων της φύσης γινόντουσαν πλημμύρες. Ο Ησίοδος αναφέρει ότι γιοι του ήταν τουλάχιστον τρεις χιλιάδες ποταμοί. Από την Τηθύ επίσης απέκτησε πενήντα κόρες, τις Ωκεανίδες.


Ο Ωκεανός και η Τηθύς, δεν αναμίχτηκαν στην Τιτανομαχία κατά του Δία, 
γι΄αυτό κι ο Δίας τους άφησε ανενόχλητους να κυριαρχούν στο υγρό τους βασίλειο.

Με την άλλη του αδερφή την Θεία, γέννησε τους Κέκροπες.



Κατά την Θεογονία του Ησίοδου... από την ένωση του Ωκεανού και της Τηθύος γεννήθηκαν, 3000 ποταμοί θεοί και 3000 Νύμφες, πρόγονοι πολλών ανθρωπίνων γενών. 

Τον Ωκεανό ταύτισε πρώτος με την θάλασσα ο Ηρόδοτος, διότι νωρίτερα πιστεύονταν ότι η θάλασσα ήταν ένα ποτάμι του Ωκεανού. 

Από τότε η λέξη σημαίνει, τις πολύ μεγάλες εκτάσεις αλμυρής θάλασσας. Από τον Αριστοτέλη και μετά, Ωκεανός λέγονταν η εξωτερική μεγάλη θάλασσα σε αντίθεση με την εσωτερική Μεσόγειο.


πηγή:  Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια