22 Νοεμβρίου 2014

Δηλώσεις Κ.Τασούλα για Αμφίπολη. Βρέθηκαν επιστύλια με ανθρώπινες παραστάσεις

Σήμερα από την Αμφίπολη ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας επισήμανε πόσο σημαντικό είναι το μνημείο για τους Έλληνες, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, αλλά και για όλο τον κόσμο. Τόνισε, ότι η χρηματοδότηση της συνέχειας των ανασκαφών όσο και των εργασιών συντήρησης είναι εξασφαλισμένη. 


"Η Αμφίπολη είναι άσκηση θαυμασμού και υπομονής. Βρέθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια και  αναζητούνται και άλλα οικοδομήματα"»


"Εχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε στον τύμβο Καστά"
δήλωσε ο κ. Τασούλας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την πορεία των ερευνών στον αρχαίο τάφο."Στόχος μας είναι το...
ταφικό μνημείο να γίνει ορατό και να το θαυμάζουν όλοι", πρόσθεσε. Όσον αφορά στον σκελετό, ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι την έρευνα θα αναλάβουν έλληνες επιστήμονες. 

«Το ταφικό μνημείο αδικείται από τις φωτογραφίες που έχετε δει. Είναι ακόμα πιο σπουδαίο. Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον» υπογράμμισε ο κ. Τασούλας. 

Αναφερόμενος στο πώς θα εξελιχθεί η έρευνα, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως: 
«είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν». 

«Έχουμε να κάνουμε μελέτες, στερεώσεις, συντηρήσεις» ανέφερε, σημειώνοντας ότι όλα θα γίνουν σε χρόνους «αρχαιολογικούς», με στόχο το μνημείο να γίνει, το συντομότερο,  επισκέψιμο «και όλοι να το θαυμάζουν». 

Ο κ. Τασούλας επανέλαβε πως η έρευνα δεν τελειώνει εδώ και πως οδηγό για τους αρχαιολόγους θα αποτελέσει η γεωλογική διασκόπηση, με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, που είναι σε εξέλιξη από την επιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Τα αποτελέσματα της διασκόπησης αναμένονται τις προσεχείς ημέρες, δεδομένου ότι τις εργασίες δεν θα μπλοκάρουν οι καιρικές συνθήκες, και εν συνεχεία θα αποφασιστεί από τους αρχαιολόγους εάν και πού μπορούν να γίνουν δοκιμαστικές τομές για τον εντοπισμό άλλων θαμμένων μνημείων. 

Όσον αφορά στον σκελετό, ο κ. Τασούλας είπε ότι το υπουργείο είναι στη φάση αναζήτησης του επιστημονικού φορέα που θα αναλάβει την έρευνα. 

Όσον αφορά στα ευρήματα που αποκάλυψε η τρίμηνη ανασκαφή, ο υπουργός είπε ότι έχει ξεκινήσει η σωστική συντήρησή τους, στα εργαστήρια του αρχαιολογικού μουσείου της Αμφίπολης. Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, στα επιστύλια που αποκαλύφθηκαν στον ταφικό θάλαμο με το περίτεχνο ψηφιδωτό, υπάρχουν αχνές ενδείξεις χρωματισμών και απεικονίσεων προσώπων. 

Σύμφωνα με ανάρτηση στο "xronometro",  ο  κ. Τασούλας μίλησε  για παραστάσεις οι οποίες απεικονίζουν ανθρώπινες μορφές πάνω στα επιστύλια που έχουν βρεθεί κατά την ανασκαφή στο μνημείο του Λόφου Καστά. 
πηγή: ΒΗΜΑ