15 Οκτωβρίου 2014

Εορτολόγιο Αρχαίων Μακεδόνων

 Όπως όλα τα άλλα ελληνικά ημερολόγια, έτσι και το ημερολόγιο των Μακεδόνων, ήταν σεληνοηλιακό. Διέφερε σημαντικά από τα ημερολόγια της νοτιότερης Ελλάδας και τα ονόματα των μηνών, δήλωναν τα χαρακτηριστικά τους μάλλον και λιγότερο ονόματα των θεών του Ολύμπου. Πάρ' αυτα διαμέσου αυτού τιμώνταν οι θέοι του Ολύμπου...

                             

Το μακεδονικό έτος, άρχιζε από την πρώτη νουμηνία, μετά τη φθινοπωρινή ισημερία, κατά το Δίο, αντίστοιχο του αττικού Πυανεψιώνα.


                                       ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΜΗΝΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

1. Περίτιος: Ιανουάριος. Εορτάζοντο τα Περίτια. Όμοια εορτή με τα δαδαφόρια των Δελφών.

2. Δύστρος: Φεβρουάριος. Η λέξις ετυμολογείται από το θυσ-θλα = Θυσία Εορτή. Τα μυστήρια του Βάκχου.

3. Ξανθικός: Μάρτιος ή (Ξανδικός) Στρατιωτική εορτή.

4. Αρτεμίσιος: Απρίλιος. Μήνας αφιερωμένος εις την Άρτεμιν.


5. Δαίσιος: Μάιος. Εορτές προς τιμήν των συμποσίων θεών και της μέθης Διονύσου.

6. Πάνημος: Ιούνιος ή (Πάναμος). Μήνας αφιερωμένος στον Δία. (Πάναμος Δίας). Είναι επίσης μήνας της Βοιωτίας, Μιλήτου, Σάμου και Κορίνθου.

7. Λώιος: Ιούλιος. Ή Ομολώιος. Αφιερωμένος εις την Ομολώιδα (=ευχάριστη) Δήμητρα. Ο μήνας αυτός ήταν και της Αιτωλίας, Βοιωτίας και Θεσσαλίας.

8. Γορπιαίος: Αύγουστος. Μήνας του ψαρέματος. Εορτάζοντο τα Γαρπιαία προς τιμήν της Αθηνάς. Πιθανώς η λέξις να είναι παραφθορά του Καρπιαίος.

9. Υπερβερεταίος: Σεπτέμβριος. Προς τιμήν του Υπερφερή Δία. Ετυμολογείται από το υπερ-φερε-ταιος. Μακεδονικά υπερβερέτας. Σημαίνει ύψιστος, ανώτατος, υπέρτατος. 

10. Δίος: Οκτώμβριος. Ο μήνας εορτών προς τιμήν του Δία. Εγένοντο εις το Δίον της Πιερίας. 

11. Απελλαίος: Νοέμβριος. Προς τιμήν του Απόλλωνος και των Απελλαίων συνεδριάσεων. 

12. Αυδυναίος: Δεκέμβριος. Αφιερωμένος εις τους χθόνιους θεούς. Τον ψυχοπομπό Ερμή, τον Πλούτωνα, Περσεφόνη, Φαιστόν, Εκάτην, εις τους οποίους προσέφερον θυσίες.