16 Οκτωβρίου 2014

Ημερολόγιο Δελφών.



     

 Το Ημερολόγιο των Δελφών, είχε κι αυτό δώδεκα μήνες κι η χρονολόγηση των ετών, γινόταν με βάση τις Ολυμπιάδες και πλησίαζε περισσότερο στο ημερολόγιο της Αρχαίας Σπάρτης.
  Οι μήνες ήταν συνήθως αφιερωμένοι σε έναν ή δύο από τους δώδεκα Ολύμπιους θεούς ή σε κάποια γιορτή.



  Το ημερολόγιο των Δελφών, άρχιζε τον μήνα Απελλαίο, πιθανώς αντίστοιχο του αττικού μήνα Μαιμακτηριώνα. Σπουδαίος όμως ήταν και ο ανοιξιάτικος μήνας Βύσιος. Η 7η ημέρα αυτού του μήνα εθεωρείτο γενέθλια ημέρα του Απόλλωνα και μάλλον συνέπιπτε με την εαρινή ισημερία. 


  Ο μήνας Βύσιος, αντίστοιχος προς τον αττικό Ανθεστηριώνα, ήταν για τους κατοίκους των Δελφών, η κύρια χρονική περίοδος κατά την οποία έπρεπε να ερωτάται το μαντείο των Δελφών, προκειμένου να δίνει τους χρησμούς του. Ανάλογα μεταβάλλονταν τα ονόματα των μηνών στα άλλα ελληνικά ημερολόγια, καθώς και η αρίθμηση των ημερών.


  Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς, την πρώτη ημέρα της άνοιξης, συμβάδιζε με την αναγέννηση της φύσης, ύστερα από το πέρασμα του παγερού χειμώνα. Οι πανάρχαιοι μύθοι και οι θρύλοι, που μοιάζουν μεταξύ τους, αν και πλάσθηκαν από διάφορους λαούς, εντούτοις έχουν την ίδια πηγή και εμπνέονται από το θέαμα της ανακύκλησης των εποχών του έτους. 


 Μετά τον άξενο χειμώνα, ακολουθεί η θαυμάσια εποχή της άνοιξης με την αναγέννηση της φύσης. Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλοί λαοί όρισαν σαν αρχή του έτους τους την εαρινή ισημερία —την πρώτη ημέρα της άνοιξης.